De ce ne uităm la știri?

Publicat Mar 11, 2022

 

Uite un adevăr ce ne vine greu să-l conștientizăm.

Uitatul la știri aduce multă energie negativă cu el, pentru că știrile în sine inspiră ideea de frică, furie, ură, și o grămadă de alte sentimente de vibrație joasă, sub pretextul faptului că informează.

Dar ce informează de fapt?

Informează crime.
Informează violuri și bătăi.
Informează tristețe, pierderi, oameni fără adăpost.
Informează nenorociri, război, mai nou.

De ce?

Pentru că mintea are metoda asta ciudată de a sta aproape de tot ce inspiră emoții negative, cumva din acel instinct de auto-conservare.

Vă simțiți legați de frică pentru că vi s-ar putea întâmpla și vouă, pentru că minții îi place mult să se asocieze. Urmăriți când vă spune cineva ceva despre cum este el, creierul imediat se gândește - sunt și eu la fel?

E o capcană perpetuată de conștiința societății.

Vă întreb eu pe voi, câte din toate acestea aduc ceva pozitiv în viața voastră? Ce procent din tot ce se prezintă la știri vă face mai inteligenți?

Să punem problema altfel.

Vă simțiți mai educați după o oră de știri? Simțiți că ați învățat ceva ce vă va ajuta în viață? Nu azi, nu mâine, nu vorbesc despre anunțuri de genul scumpirea prețurilor sau modificări în codul rutier. Vorbesc de absolut tot ceea ce se prezintă pentru a crea vâlvă și emoție joasă.

Pentru că, vedeți voi, tot ce stă la baza experienței umane, tot ce înseamnă realitatea pe care o trăim, fiecare conexiune, fiecare privire, fiecare mușchi încordat, tot are la bază ceva ce societatea pare să ignore în mod repetat deși e exact cea ce face diferența dintre pace și război - emoția.

Emoția e cea care dă viață, emoția e cea care omoară, e cea care inspiră. Dar e greu să o vedem când suntem copleșiți de ea.

Vine prin auto-conștientizare.

Știrile ar trebuie să existe pentru informare, nu pentru vânzarea de emoții rele, grele. Orice altceva ar trebui scos de pe ecrane. 

Știrile au devenit o metodă de a prezenta oamenilor realitatea acelora din spatele lor și mai nou știrile s-au mutat în comentariile de pe rețelele sociale.

Dar, vă întreb iar pe voi, de ce nu ați vrea să vă faceți voi realitatea voastră? De ce? V-ați gândit vreodată la asta? E o întrebare simplă.

Vă îndemn, înainte să continuați să citiți, opriți-vă doar pentru 3 secunde și întrebați-vă din nou - eu ca om, ce procent din realitatea mea îmi este servită de alții? Nu contează răspunsul, vreau doar să simțiți emoția din spate.

Oricare ar fi răspunsul, dacă are o emoție ciudată în spate, propunerea mea este să reflectăm mai mult asupra întrebării. Răspunsuri și soluții bune vor veni, vă garantez. Sufletul știe, își aduce aminte.

Credeți că realitatea prezentată de cei ce spun că v-o aduc de la "fata locului" este cea adevărată? Eu zic că da și vă spun de ce. E cea adevărată pentru ei.

Dar știți, noi ne putem juca așa de mult cu cuvintele. O piatră poate să-ți amintească de când te jucai cu copiii și făceați broaște în lac sau poate să te supere de când ți-a sărit în parbriz.

Vedeți cum noi, chiar inconștient ne facem realitatea în fiecare zi?

Totul ține de alegeri.

Dacă îl pui pe om să aleagă dintre un șobolan și un șoarece, cu siguranță va face o alegere după placul lui, dar câți se vor gândi - oare mai există și altceva în afară de aceștia doi? Cu siguranță există, trebuie doar să scăpați din capcana la care tot noi ne supunem în fiecare zi.

Eu nu spun să ignorați ce se întâmplă în jur, vă spun că realitatea trebuie să ne-o facem noi, altfel ne este servită de către alții. În mod constant, perpetuu, în mod în care nici noi nu ne dăm seama cât de mult ne afectează fiecare aspect al vieții.

Voi trebuie să vă faceți realitatea. Ea e și cum doriți voi. Ea e doar cum doriți voi să fie! Asta nu a înțeles omul în toată era asta a comunicării.

Știrile așa cum sunt prezentate ele acum, sunt crimă organizată împotriva sufletului.

Societate trebuie reorganizată.

Cum ar fi să nu mai fie perpetuată frica ca instrument de informare în lume? Cum ar fi oare? Nu oftați, ci acționați, pentru că sufletul vostru e puternic și e dornic de schimbare cum nici nu vă dați seama.

La următorul comentariu pe rețelele sociale, binecuvântați alegerea celorlalți de a-și exprima opinia, în loc să exprimați contrarul. E alegerea fiecăruia să fie așa cum vrea să fie. Nu ați vrea să fie respectată pentru toți? Pentru voi la fel.

Lumea e o decizie ce trebuie conștientizată și vă aparține vouă.

Și atunci poate veți întreba, ce e de făcut? Ce ar putea face omul toată ziua, altceva decât să stea "informat"?

Cântă, dansează, distrează-te, ieși în natură, stai la soare, stai de vorbă cu prietenii, familia, uită-te la partenerul tău și invită-l în oraș la o plimbare sau la cină și dacă acum că se scumpesc lucruri, cina în oraș nu sună atractiv, atunci gătește. Gătește și dacă nu ai făcut-o niciodată. 

Fii amuzant. E amuzant să fii amuzant, te asigur.

Când a fost ultima dată când ai învățat ceva nou? Când a fost ultima dată când ai vizitat un loc nou? Ai aflat ceva despre un loc nou? Ai citit o carte nouă?

Am o provocare pentru voi.

Dați-i răgaz sufletului, gândiți-vă la el pentru că voi trebuie să o faceți în primul rând.

De azi renunțați la știrile de seara. Fără știri după ora 4. Fără știri, fără știri pe rețele sociale, fără comentarii și urmărit discordia.

Știrile nu sunt știri, eu nu vorbesc de cine are dreptate sau nu, știrile sunt orice vrei tu încărcat în cea mai mare parte cu emoție negativă. 

Emoția negativă se perpetuează, crește, atrage oamenii ca un magnet. Urmărește comentariile unui articol de pe rețelele sociale și ai să vezi. Nu judecați, doar analizați.

Fiți atenți la ceva. Urmăriți-vă atitudinea când intrați pe rețelele sociale sau accesați orice alt canal media. 

Eu nu vă cunosc și vă spun că la majoritatea e asa: ori căutați ceva care să vă înveselească foarte tare, să râdeți, să fie foarte amuzant, ori când intrați pe un articol, căutați un motiv să vă "minunați" de ceilalți de multe ori sub pretextul - cred că știu eu și grupul meu mai bine. V-am zis, lumea e făcută din emoții.

Dar cum ar fi să îi lăsăm pe toți să fie așa cum vor ei? Asta nu ne împiedică să ne trăim viața. Plus ne și face mai fericiți. 

Aveți grijă pentru că e important, e viața voastră la mijloc și nici nu vă dați seama.

 

Vă țin legați de un ecran să aibă ce să vă vândă mai târziu și treaba e că, nu plătiți cu bani, plătiți cu suflet.

Eu nu judec, urmăriți-mă cu atenție, altfel pierdeți esența a ceea ce scriu aici, nu există vinovați, noi toți perpetuăm un mod de gândire ce nu-și mai are locul în evoluția noastră. Nu cred că l-a avut vreodată. E ce ne ține pe loc.

Nu e loc de judecată, doar de reamintire.

De cine ați fost în copilărie.

Erați bucuroși cândva. Erați fericiți chiar cu toate greutățile. Fiți voi din nou. Nu mai preluați greutățile altora și eliberați-vă de neputința lucrurilor pe care nu le puteți schimba. Nu putem schimba lumea, dar putem să avem grijă de noi, să fim noi ce vrem de la alții să fie. Ce diferență va fi în lume când vor fi tot mai mulți așa... Conștientizați!

Și mai am o provocare pentru mass media, pentru fiecare jurnalist, pentru fiecare canal de știri, pentru fiecare site de știri.

Cum ar fi să dublați numărul de știri cu impact pozitiv, dublați numărul de știri și articole cu scop educativ. Sunteți jurnaliști, sunt sigur că găsiți o cale să le faceți captivante. Aveți puterea să faceți asta. Educați oamenii din bunătate, de a fi mai bine pentru toți împreună, nu pentru că o parte cred în ce nu cred alții și doar o opinie ar fi mai importantă. Toate sunt.

Voi aveți șansa cu adevărat să explicați oamenilor pe înțelesul lor. Prin voi se pot face multe și dacă alegeți, multe lucruri frumoase.

Fiți cu sufletul curat și aduceți vorba binelui în lume. Azi e și mai mare nevoie.

Binecuvântări,
Andrei